Hoe houd je een gezondere leefstijl ook echt vol? Hoe voorkom en verhelp je fysieke klachten die te maken hebben met thuiswerken en stress? En is er iets te doen aan slaapproblemen? Met deze en vele andere vragen kun je aankloppen bij de nieuwe vestiging van de Oefenpraktijk in Oog in Al, die de ruimte deelt met Met Liefde.

De medewerkers – allen oefentherapeuten – focussen vooral op houding en beweging. Oefentherapeute Rianne Braal: “We behandelen patiënten met uiteenlopende klachten. Zoals mensen met rugklachten, gamende tieners met nekklachten, en thuiswerkers die stress ervaren en niet altijd op de juiste manier achter hun computer zitten. Met adviezen en oefeningen op het gebied van houding en beweging zijn veel klachten te voorkomen of weg te nemen, ook op de lange termijn. Een ander beweeggedrag is duurzaam.”

Slaap lekker

Ook volwassenen, kinderen en baby’s met slaapproblemen kunnen bij de Oefenpraktijk terecht. “Slapen is meestal gedrag”, zegt Rianne. “Het gedrag van lijf en brein overdag bepaalt het slaapgedrag ‘s nachts. Zo helpen ontspanningsoefeningen om beter te slapen.”

Dit is COOL!

Goed nieuws ook voor iedereen die een gezonde leefstijl wil, maar telkens weer terugvalt in oude patronen. Voor hen is er COaching Op Leefstijl (COOL), een tweejarig programma onder leiding van oefentherapeute en leefstijlcoach Anne van Faassen.

De kracht van dit programma is de lange periode en de verbondenheid van een groep mensen. Anne: “Een duurzame verandering in leefstijl kost tijd. Uit onderzoek blijkt dat gedragsverandering pas na twee jaar duurzaam is. Bij een kortere periode is er veel meer kans op terugval in oude gewoonten en patronen.”

Een gezonde leefstijl bereik je niet met een crash-dieet. “Het gaat om beweging, voeding, slapen, stress, tijd- en energiemanagement. Kleine leefstijlveranderingen leiden al tot grote gezondheidsveranderingen. Het is belangrijk om veranderingen te kiezen, die je lang kunt volhouden.”

Het programma bestaat uit een maandelijkse bijeenkomst van de groep, die uit zo’n 10 tot 15 personen bestaat, en een maandelijkse individuele bespreking van de persoonlijke doelen. De coach bepaalt in samenspraak met de deelnemers de invulling van de groepsbijeenkomsten. Het programma is bedoeld voor mensen die aan specifieke voorwaarden voldoen. Aanmelding en beoordeling lopen via de huisarts. Met een verwijsbrief wordt het programma vergoed vanuit de basisverzekering.

Informatie en aanmelden

Kijk voor meer informatie op www.de-oefenpraktijk.nl. De Oefenpraktijk is gevestigd aan de Kanaalweg 86.