“Ik denk dat het vooral zinvol is voor het grotere geheel dat ik meedoe met Ik pas. Het project loopt door het hele land en krijgt door de omvang best veel media-aandacht – dat zal vast effect hebben.

En ik moet zeggen dat het op mij fysiek toch ook enig effect heeft. Afgelopen weekend gaf mijn schoonzusje een feest. Niet lang geleden stonden we op zulke feestjes altijd met een vast groepje van vier in de tuin te roken en te drinken. Daar kon ik echt naar uitzien. Maar ik heb afgelopen oktober meegedaan met Oog in Al stopt ermee en sindsdien rook ik niet meer. En nu sta ik dus tijdelijk ook droog. Mijn schoonzusje is zwanger, dus die rookt en drinkt nu ook niet. Dat was ineens een heel ander feestje. Even dacht ik: ‘Alles ontbreekt.’ Maar gelukkig was het er niet minder gezellig om.

Ik merk enerzijds dat ik wel vroeger inkak als ik geen alcohol drink op een feest. Maar anderzijds: toen we zondagochtend naar huis fietsten was ik helemaal fris en fruitig. Dat kon mijn man, die wel flink had gedronken, maar slecht hebben!

Niet roken en niet drinken lijken in sommige opzichten wel op elkaar. Het maakt veel uit wat mensen om je heen doen. Toevallig ken ik weinig mensen die veel drinken, dus dat maakt de uitdaging gemakkelijker. En veel mensen in mijn omgeving weten inmiddels wel dat ik meedoe, dus ik krijg ook niet steeds drank aangeboden. Maar als ik een glas wijn ruik of een ander zie drinken, of ook als ik gezellige foto’s met drinkende mensen zie op WhatsApp, krijg ik wel accuut zin. Het was altijd zo dat ik bij een drankje zin kreeg in een sigaret, en omgekeerd. Dat is dus nu op beide fronten extra gemakkelijk. Maar na deze maand ben ik wel klaar met het niet drinken. Het goede voorbeeld geven is leuk, maar het hoeft niet te lang te duren.”

tekst: metgeenpen.nl