“’Red je het nog?’ is me de afgelopen weken weleens gevraagd. Nou, moeilijk vond ik het niet om de alcohol 30 dagen te laten staan. Maar het is goed om gedaan te hebben, om te zien hoe vaak je nou eigenlijk in de verleiding komt. Niet dat dat een verrassing was. Ik heb geen moment op het punt gestaan om een drankje te nemen; ik was erop ingesteld. Maar ik merkte wel verschil. Op sommige dagen taalde ik er niet naar en op andere dagen had ik er echt zin in – dat was dan vooral bij sociale gelegenheden.

Inmiddels weten veel mensen om me heen wel dat ik een maand niet drink. En als het je niet wordt aangeboden, laat je het ook gemakkelijker staan.

Een maand is wel lang. Ik kan me voorstellen dat er meer mensen meedoen als zo’n actie één of twee weken duurt. We zullen onze deelname binnenkort evalueren. Dan kijken we ook hoe we verder kunnen aanhaken bij landelijke initiatieven rondom alcoholgebruik. Dat er afgelopen maand veel over geschreven en gesproken is, was absoluut zinvol. Je weet wat ze zeggen: ‘Als er maar over je gesproken wordt.’ Dat geldt ook voor zo’n actie, zo blijft het onderwerp onder de aandacht.

Het is wel fijn dat het eind in zicht is. Ik heb onderhand wel weer zin in een lekker wijntje. Misschien herontdek ik de smaak wel, ga ik net dat ene glaasje wijn bij het eten weer meer waarderen. Mijn vrouw en ik hadden gepland weer eens uit eten te gaan, maar daarmee wachten we even tot we weer drinken.”

tekst: metgeenpen.nl