Met het aanbrengen van LEDverlichting en 72 zonnepanelen kiest Gezondheidscentrum Oog in Al bewust voor een duurzame, groene toekomst. De maatregelen zorgen naar verwachting voor een besparing van twee derde op het huidige verbruik. In de nabije toekomst wordt er ook gekeken naar energiezuinige gasketels en een energiezuinige lift.

Een beter milieu is de belangrijkste drijfveer om het pand een ‘groene’ make-over te geven. De financiële voordelen een mooie tweede. Fysiotherapeut en voorzitter van de Vereniging van Eigenaren Ruud van der Lingen: “Als gezondheidscentrum gebruiken we veel stroom. We willen het verbruik fors terugdringen én zelf energie produceren. Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee.”

Zonnepanelen: 1/3 van het verbruik!

De zonnepanelen zijn een idee van huisarts Wiebe Dommers. Na veel zoeken en offertes vergelijken plaatste Green Recovery uit Leusden de panelen. Ruud: “Op het platte dak konden maar liefst 72 zonnepanelen worden gelegd. Volgens berekeningen kunnen zij op jaarbasis in totaal 25.000 – 30.000 kilowattuur (kWh) opleveren. Dat zou neerkomen op een derde van ons stroomverbruik. De panelen zijn in december ‘live’ gegaan en hebben deze wintermaanden natuurlijk nog niet zoveel opgeleverd, maar ik heb er alle vertrouwen in. Tot nog toe is iedereen tevreden.”

De Vereniging van Eigenaren heeft de zonnepanelen uit eigen zak betaald en is nog in afwachting van een overheidssubsidie. Als alles meezit, wordt de investering in vijf tot zes jaar terugverdiend.

LEDverlichting

Het hele gezondheidscentrum wordt bovendien voorzien van LEDverlichting. Een idee van fysiotherapeut Peter Broekhuis. Het gaat op jaarbasis om een grote besparing, weet Ruud. “Als alle berekeningen kloppen, gaat het om een forse afname van elektriciteit, en daarmee van CO2 en kosten. In totaal besparen we dankzij de zonnepanelen en de LEDverlichting zo’n twee derde van het huidige energieverbruik voor verlichting. Dat is ongekend.”

Groene toekomst

Het gezondheidscentrum heeft de smaak te pakken. Inmiddels zijn op het dak bovendien twee energiezuinige ventilatiemotoren in de plaats gekomen van hun voorgangers en is het schilderwerk binnen uitgevoerd met ecologische verf op waterbasis. “Het is een bewuste keuze om in de wijk een voorbeeldfunctie te vervullen. We willen uitstralen dat we aandacht hebben voor het milieu, voor de toekomst.”