Door de corona-maatregelen bewegen we minder en zitten we meer. Toch is beweging belangrijk. Juist nu. Het zorgt onder meer voor een betere weerstand. En dat kunnen we nu goed gebruiken. Omdat we meer zitten, kunnen we overdag bewust wat momenten inplannen om toch coronaproof in beweging te komen. En te blijven.

Sporten is nu lastiger dan normaal, maar gelukkig zijn er nog genoeg mogelijkheden. Zo mogen op dit moment individuele sporten, zoals bootcamp, yoga of spinning, uitgevoerd worden met 1,5 meter afstand en een maximaal aantal mensen per ruimte. Ook voor buitensporten gelden strikte regels.

De website en gratis app Inviplay.nl biedt een handig overzicht van het sportaanbod en wat er nu kan, vertelt Houda Loukili, beweegmakelaar bij SportUtrecht. “Inviplay biedt sporters de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij een sportactiviteit die zij interessant vinden. Sporten waar en wanneer jij wilt. Coronaproof en zonder verplichtingen.”

Tai Chi

Misschien eens het Chinese Tai Chi proberen? Er is weinig ruimte voor nodig en iedereen kan het doen, ook als je (nog) geen goede conditie hebt, vertelt Wu Fen Shu, docente bij de Tai Chi Academie. “Tai Chi-oefeningen helpen je te ontspannen, verminderen stress en vergroten het bewustzijn. Daardoor ben je minder moe en heb je minder eten nodig.”

Tai Chi is coronaproof

Tai Chi kun je op elk moment en elke plaats beoefenen, en is coronaproof. “Tai Chi is een individuele sport, je hoeft elkaar niet aan te raken. Het is dus goed mogelijk om volgens de coronarichtlijnen Tai Chi te beoefenen.” Kijk voor lessen in Oog in Al en meer informatie op www.taichiacademie.nl

KwiekBeweegRoute

Of maak in Oog in Al eens een wandeling langs de KwiekBeweegRoute. Dit is een route waarbij op een slimme manier gebruik wordt gemaakt van het aanwezige straatmeubilair. Zo doet een lantaarnpaal dienst als steun bij een balansoefening. De oefeningen staan aangegeven op bordjes en stoeptegels. Een laagdrempelige manier om buiten actief te zijn.

Beweegtips

  • Ga lekker wandelen. Geniet van de herfstkleuren en de buitenlucht. Wandel alleen of met een ander. Hoort je wandelmaatje niet tot je huishouden? Houd dan tijdens het wandelen 1,5 meter afstand.
  • Pak voor je boodschappen wat vaker de fiets in plaats van de auto.
  • Op Youtube zijn er veel filmpjes met oefeningen die je eenvoudig thuis kunt doen.
  • Doe mee met Heel Nederland beweegt op tv, ’s morgens om 9.00 uur. Een half uurtje bewegen is een goed begin van de dag.
Bewegen in de wijk