De zorgprofessionals van Gezondheidscentrum Oog in Al doen hun uiterste best om ook tijdens deze tweede Corona-golf zo goed mogelijk zorg te verlenen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van video-consulten (beeldbellen).

Huisarts

Een foto- of videoconsult kan uitkomst bieden aan patiënt én arts. Huisarts Bart van Pinxteren: “Als arts wil je een goede diagnose kunnen stellen, het liefst op basis van lichamelijk onderzoek. Als dat niet mogelijk is, kan een foto of video helpen. Stel dat iemand pijn in de knie of pols heeft, dan wil ik de beweeglijkheid zien. Dat lukt niet aan de hand van een foto, maar wel met beeldbellen (videoconsult). Maar bij huidafwijkingen is een foto juist handiger: scherp, stilstaand beeld.”

Een ander voordeel van een videoconsult is dat je elkaar toch even ziet. Bart: “Dat kan geruststellend werken. Ook zie je als arts gelijk of de patiënt er bijvoorbeeld grauw uitziet of in paniek is. Het geeft, zeker bij nieuwe patiënten, meer informatie.”

Op afspraak naar de praktijk komen, blijft gewoon mogelijk. Er is een speciaal luchtweg-spreekuur op de 2e verdieping, dagelijks  tussen 16 en 17 uur.

Kortom: Op afstand als het kan, in de praktijk als het moet.

Apotheek

Het apotheekteam onderzoekt momenteel de mogelijkheden van beeldbellen. Voorwaarde is dat het veilig en makkelijk voor de patiënt is. Apotheker Gerrit van Ommeren ziet zeker de meerwaarde: “Het biedt een kans om de patiënt toch instructie te geven. Zo kunnen we nu geen goede instructie geven over het gebruik van een inhalator. Dankzij beeldbellen kunnen we meekijken of de patiënt de inhalator thuis op de juiste manier gebruikt.” 

Fysiotherapie

(Beeld)bellen kan ook voor fysiotherapeuten en hun patiënten handig zijn. Tijdens de eerste Corona-golf, toen fysiotherapiepraktijken hun deuren moesten sluiten, is er al volop mee geëxperimenteerd en inmiddels is de optie bij een aantal praktijken niet meer weg te denken.

Natuurlijk zijn fysieke onderzoeken en behandelingen prettiger en effectiever, maar bij (angst voor) besmetting, quarantaine en thuis-isolatie, is beeldbellen een prima alternatief. Sanne Leliveld, fysiotherapeut bij Oog voor Fysio: “We kijken naar wat wél kan. Met bestaande patiënten bespreken we via beeldbellen bijvoorbeeld de aanpak en een trainingsschema op maat, en we filmen zelf de oefeningen.”

De intake van nieuwe patiënten is via beeldbellen wat lastiger. Sanne. “Momenteel hebben we veel patiënten met thuiswerkklachten. Met een live-verbinding kun je op afstand vragen om de pols te bewegen of zien hoe iemand zit. Op basis daarvan geven we adviezen, zoals over een andere positie van de pols, een betere ondersteuning van de onderrug of een betere werkhouding.”

laptop-5568038_1920