“Ik gaf afgelopen week een workshop, tijdens een paar maandelijkse nascholingsdagen voor artsen. Ik praat daar over e-health, ict voor huisartsen. Het traject duurt vijf maanden en elke maand krijg ik na afloop een fles wijn. Ik had er al drie staan. Je zou het niet in je hoofd halen een spreker als bedankje een slof sigaretten te geven, maar behalve een bos bloemen is er nauwelijks een alternatief voor dat flesje wijn. Het is dan geen belemmering dat iemand in de gezondheidszorg werkt.

Ik vond dat ik dit moment wel kon aangrijpen om mensen bewust te maken van die vanzelfsprekende fles. Maar toen ik in mijn bedankje over Ik pas begon, bleek de actie in Twente nog niet zo doorgedrongen. Bovendien zaten die artsen vijf dagen met elkaar in een hotel en gingen ze een gezellige avond tegemoet. Kortom, er werd hartelijk om mijn praatje gelachen. Ik heb de fles niet geweigerd, maar hij blijft nog even in het cellofaan.

Toen mijn vader, liefhebber van speciaalbier, me een paar dagen later een biertje aanbood, merkte ik dat ik het niet leuk vond dat te moeten afslaan. Het lijkt inmiddels een beetje ‘volhouden om het volhouden’ te worden. Aan de andere kant, het is pas een uitdaging als het lastiger wordt. Nu voel ik ook eens hoe het is je iets te moeten ontzeggen wat je mist. Ik moest aan de vasten denken – misschien loopt de actie niet toevallig vlak voor Pasen.

Leefstijl is duidelijk een geliefd gespreksonderwerp. Ik heb interessante discussies, bijvoorbeeld over verslaving. Bij hoeveel drankjes heb je een drankprobleem? En wanneer wordt het ongezond? Ik hoor geregeld dat mensen een goed alternatief missen. Wijn en bier hebben een rijker smaakpalet. Frisdranken zijn vooral zoet. Misschien gaan we na deze maand de smaak van wijn en bier wel meer waarderen dan goed voor ons is. Of we gaan intenser genieten van dat ene drankje af en toe. Maar dat is een glijdende schaal; voor je het weet ga je die beloningsmomenten opzoeken. Soms denk ik: de zoektocht naar genieten is misschien hier en daar wat doorgeslagen …”

tekst: metgeenpen.nl