Over gezondheid, gewicht en bewegen

We weten allemaal dat deze drie dingen met elkaar te maken hebben. Toch zijn er in Nederland steeds meer mensen met overgewicht. Snoepen en teveel eten gaat veelal ongemerkt en gebeurt vaker dan u denkt. Voldoende bewegen schiet er bij veel mensen ook te vaak bij in. Hierdoor valt het niet mee om op gewicht te blijven. Naarmate u zwaarder wordt, merkt u dat bewegen moeilijker gaat en uw conditie verslechtert. Meer aandacht besteden aan een gezond en gevarieerd eetpatroon en de tijd nemen om te gaan bewegen, zijn belangrijke onderdelen van een gezonde levensstijl.

Gewichtig bewegen

Over onze cursus

Hoe kunt u uw oude gewoontes veranderen en overstappen op een gezonde levensstijl?
In de cursus ‘Gewichtig Bewegen’ die 12 weken duurt, wordt u begeleid door een diëtist, een fysiotherapeut, de huisarts en eventueel een psycholoog om uw eet- en leefgewoonten te veranderen. De cursus bestaat uit 4 individuele gesprekken met de diëtist en gedurende 12 weken gaat u twee maal per week sporten onder begeleiding van de fysiotherapeut. Desgewenst kunt u gesprekken hebben met de psycholoog.

Wat kunt u verwachten?

Tijdens de individuele gesprekken met de diëtist worden persoonlijke doelen besproken, knelpunten en moeilijke momenten die u heeft bij het afvallen komen aan de orde. Verder worden de oorzaken en gevolgen van overgewicht besproken, de motivatie om de leefstijl te veranderen, maar ook praktische tips wat betreft het bereiden van een gezonde, lekkere maaltijd voor het hele gezin.

Bij de fysiotherapeut gaat u twee keer per week onder begeleiding een uur sporten. Voor u wordt een persoonlijk trainingsprogramma opgesteld waardoor u zo optimaal mogelijk kunt presteren.

Bij de psycholoog kunt u terecht om te bekijken hoe u een zo goed mogelijk resultaat kunt bereiken én volhouden. Vaak spelen emoties een rol bij teveel eten, of zaken die u dwars zitten, en waar u geen oplossing voor kunt vinden. Het is van belang te onderzoeken hoe belemmerende emoties aangepakt kunnen worden. Negatieve gedachten over uzelf, uw gewicht en uw uiterlijk, spelen vaak een rol: die maken dat uw zelfwaardering daalt en uw zelfvertrouwen afneemt. Daardoor ervaart u meer stress en komt u steeds minder toe aan goede oplossingen. Gesprekken kunnen u helpen om de vicieuze cirkel te doorbreken en een nieuwe start te maken.

Bij de psycholoog krijgt u individuele gesprekken. Ook zijn groepsbijeenkomsten mogelijk (in groepjes van 5 personen) als er voldoende aanmeldingen zijn.

U komt aan het begin, halverwege en aan het einde van het programma bij uw huisarts, praktijkondersteuner of assistente. Samen bekijkt u of er (medische) knelpunten zijn of er vorderingen worden gemaakt en of u, tot slot, het programma succesvol kan afsluiten. Aanvullend (laboratorium) onderzoek behoort tot de mogelijkheden.

Kosten

De kosten voor behandeling door de fysiotherapeut worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Elke verzekering en elke polis is hierin anders. Kijk na hoe het in uw polis wordt vergoed of vraag het na bij de fysiotherapeut. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf te betalen. Vergoeding van de diëtiste valt binnen de basiszorg. Bij de psycholoog vallen 5 sessies onder de basiszorg.

Aanmelden

Voor deelname aan Gewichtig Bewegen kunt u zich aanmelden bij uw huisarts, praktijkondersteuner Machteld Bakker of praktijkassistente Vera.

Team leefstijl
Anita de Rooij

Fysiotherapeut