De werkwijze van de psycholoog van Gezondheidscentrum Oog in Al is in de meeste gevallen als volgt:
Tijdens de intake vindt de eerste kennismaking plaats; de psycholoog stelt vragen en verzamelt informatie. Samen met u of uw kind formuleren we behandeldoelen op basis van de hulpvraag en overleggen we over de aanpak van de behandeling.
In de behandeling van volwassenen ligt naast de focus op het verminderen van klachten vooral de nadruk op uw ontwikkelingsproces. Hierbij gaat het om het vergroten van inzicht in het eigen functioneren, te accepteren wat niet veranderbaar is en aan te pakken wat wel veranderbaar is. Tussentijds evalueert de psycholoog regelmatig met u. Hoe vindt u dat het gaat en in hoeverre zijn doelen al behaald?
In de behandeling van kinderen/jongeren ligt het accent op het aanleren van vaardigheden om in de toekomst zelf problemen op te kunnen lossen. Cognitieve gedragstherapie is de basis van de behandeling, al dan niet aangevuld met methodieken zoals EMDR of oplossingsgerichte therapie. Ook kan er diagnostiek ingezet worden om de klachten te verhelderen. Een kinder-/jeugdpsychiater is tevens op consultbasis te betrekken. De behandeling kan bestaan uit individuele gesprekken met het kind, ouderbegeleiding en/of gezinsgesprekken.
De insteek van de behandeling is steeds kortdurend. In de praktijk betekent dit dat de behandeling over het algemeen bestaat uit tussen de 5 tot 12 gesprekken van 45 minuten.
Zijn de doelen gerealiseerd? Dan sluiten we de behandeling in overleg af.