Rookvrij Oog in Al in de media

Naar aanleiding van onze plannen ontvingen wij in de derde week van september flink wat media-aandacht. Hieronder vindt u linkjes naar items.

AD, Duic, RTL Nieuws, Linda, NPO Radio 1 (vanaf 16.47 u), AD (video)

Stoppen met roken

Veel rokers willen graag stoppen met roken, maar zien er tegenop. Stoppen met roken is ook niet gemakkelijk, maar zeker mogelijk. Het lukt vaak niet in één keer. Elke stoppoging heeft zin en helpt om definitief te stoppen. Er is ondersteuning beschikbaar om te helpen met stoppen.

Zelfstandig stoppen

Wilt u het zelf proberen, maar heeft u behoefte aan een soort stok achter de deur? In dit geval kunt u gebruik maken van een app die u begeleidt bij het stoppen met roken. Er zijn apps beschikbaar die u tips geven en u helpen om bij te houden wat u heeft bereikt. Naast de apps bestaan er ook verschillende onlineprogramma’s, die u zelf en zonder hulp kunt volgen. Kijk voor meer informatie op www.ikstopnu.nl en www.ggdappstore.nl.

Groepscursus

Wilt u er liever niet alleen voor staan? Dan kunt u zich opgeven voor een groepscursus. U komt dan regelmatig met anderen die ook willen stoppen met roken bij elkaar onder begeleiding van een coach of trainer. Het prettige van een groepscursus is dat de deelnemers elkaar steunen en dat werkt voor veel mensen motiverend. Kijk voor meer informatie op www.rookvrijookjij.nl.

Persoonlijke begeleiding

Wilt u wel begeleiding, maar liever niet in groepsverband? Dan kunt u kiezen voor verschillende soorten individuele begeleiding. U kunt zelf een afspraak maken en informeren of u een verwijsbrief van de huisarts nodig heeft, meestal hoeft dit niet. Ook kunt u telefonisch informeren of er een vergoeding mogelijk is vanuit uw zorgverzekeraar.

Praktijkverpleegkundige

De praktijkverpleegkundige in de huisartsenpraktijk biedt begeleiding op maat op basis van een 7-stappenplan. Samen bepaalt u de vorm van het contact, bijvoorbeeld met gesprekken op de praktijk, telefonisch of eventueel digitaal. U kunt een afspraak maken via de doktersassistente van Gezondheidscentrum Oog in Al.

Apotheek

Uw apotheker kan u adviseren over het eventuele gebruik van nicotinevervangers en of dit te combineren is met uw medicijnen. Daarbij kan het stoppen met roken effect hebben op de medicijnen die u gebruikt. Loop eens langs bij de apotheker!

Diëtist

Stoppen met roken levert veel voordelen op, maar misschien bent u bang voor gewichtstoename. De diëtist kan u ondersteunen om ongewenste gewichtstoename te voorkomen of beperken.

Fitnesscoach

Stoppen met roken gaat voor sommige mensen samen met de wens om meer te bewegen. Een fitnesscoach ondersteunt u hierbij. Op basis van uw eigen wensen gaat u aan de slag met uw goede voornemens.

Coach

In de buurt hebben wij een coach die u kan ondersteunen in een traject om te stoppen met roken. De duur van het coachingstraject verschilt per persoon. Na een eerste intake is het mogelijk een inschatting te maken waar u bij gebaat bent.

Vergoeding

Per jaar wordt er één stoppen met roken programma vergoed vanuit de basisverzekering. Als u aan zo’n programma deelneemt worden nicotinevervangende middelen en eventuele ondersteunende medicatie ook vergoed vanuit de basisverzekering. Bij sommige zorgverzekeraars vallen de kosten onder het eigen risico. Vraag dit voor de zekerheid na bij uw zorgverzekeraar.

Hoe begint u?
 • Kies een vorm van ondersteuning die bij u past
 • Kies een stopdatum en bereid het goed voor
 • Bedenk alvast wat u op moeilijke momenten gaat doen
 • Afleiding, ontspannen en bewegen helpen wanneer u het moeilijk heeft
Rookvrij Oog in Al

De Hartstichting, KWF en het Longfonds hebben het initiatief genomen om te komen tot een Rookvrije Generatie. De ambitie is dat ieder kind volledig rookvrij en meerookvrij kan opgroeien. Nu is dat helaas nog niet mogelijk, want kinderen worden nog steeds overal geconfronteerd met sigaretten.

Rookvrije zones, zoals nu steeds vaker ingevoerd in speeltuinen, sportclubs en op scholen, dragen bij aan de kans om nieuwe generaties rookvrij te laten opgroeien. Daarbij vermindert blootstelling aan roken de kans dat kinderen op latere leeftijd in de verleiding komen om te gaan roken. Het verzoek om een gebied rookvrij te houden past denken wij goed in onze wijk waarin men actief betrokken is bij elkaar. Een rookverbod is niet de insteek van dit initiatief.

Samenwerking

Gezondheidscentrum Oog in Al ondersteunt deze ambitie en neemt het voortouw om samen met de wijk Oog in Al te investeren in een Rookvrije Generatie. Samen met de buren gaat Gezondheidscentrum Oog in Al een zichtbare en concrete bijdrage leveren aan de Rookvrije Generatie door te streven naar een Rookvrij Oog in Al, te beginnen bij de Händelstraat en omliggende straten, zoals de Franz Schubertstraat en het Beethovenplein.

Coalitie

Een Rookvrij Oog in Al bereiken we stap voor stap en in gezamenlijkheid. Op dit moment zijn er al verschillende partners aangesloten bij de coalitie Rookvrij Oog in Al:

 • St. Dominicusschool
 • BSO Oog in Al
 • Anytime Fitness
 • Gelato Burano
 • Gezondheidscentrum Oog in Al
 • Albert Heijn Händelstraat
 • Montessorischool Oog in Al
 • Careyn Oog in Al
 • Bakkerij Brokking
 • Taart
 • Etos Händelstraat
 • Blos locatie Beethovenlaan

Deze partners hebben de eerste stappen gezet door na de zomer bordjes op te hangen met de wens om de schoolpleinen en de stoepen rond deze gebouwen rookvrij te houden. Verder ontwikkelen we gastlessen voor de scholen door artsen en investeren we in meer aanbod om te kunnen stoppen met roken.

Contact

Roept onze actie vragen op, neem dan eens een kijkje op de website van de Rookvrije Generatie voor meer achtergrondinformatie.

Bent u als professional, wijkpartner of bewoner enthousiast en wilt u bijdragen aan een Rookvrij Oog in Al? Mail dan naar Stéphanie van Emmerik, projectleider Rookvrije Oog in Al.