“Wat heeft deze maand me gebracht? Toch wel bewustwording van m’n drinkgedrag – al klinkt dat woord nogal zwaar. Alcohol betekent voor mij hetzelfde als lekker eten, of iets bij de koffie: je kunt prima zonder, maar het maakt het leven wel leuker. Zowel dat eten als alcohol kan ook negatieve gezondheidseffecten hebben, maar ik heb altijd gezond gegeten en veel gesport. En ook drinken doe ik met mate. Ik denk dan ook niet dat ik minder ga drinken na deze maand.

Ik ben er wel aan gewend geraakt niet te drinken. De eerste week dacht ik nog: ‘Shit, ik heb dit weekend een borrel.’ Maar inmiddels niet meer. Als ik zou willen, zou ik ook helemaal zonder kunnen. Maar ik ben een weegschaal: aan de ene kant kan ik best zonder, aan de andere kant vind ik het bij de extraatjes van het leven horen.

Voor mijn kinderen was deze maand volgens mij een goed voorbeeld. Mijn dochter is zestien, de leeftijd waarop ik vroeger voor het eerst van mijn ouders ook een wijntje mocht meedrinken bij het eten. Dat zou ik met haar nooit doen. Ze taalt er ook niet naar en de meeste van haar vriendinnen ook niet. Er is veel veranderd, de regulering van gezondheid en veiligheid is soms een beetje doorgeschoten. Ze mógen geen alcohol verkocht krijgen tot hun achttiende. Veel ouders trekken die lijn door: geen druppel tot die tijd. Er is ook meer voorlichting op scholen, dat het ongezond is. Maar juist die aspecten zijn voor sommige pubers natuurlijk reden er tegenin te gaan. Ik hoor weleens van feestjes in de privésfeer waarbij tamelijk veel gedronken wordt. En van ouders die een oogje toeknijpen. Bij ons speelt dat helemaal niet. Maar ik zie wel dat mijn zoon en andere jongens alcohol nog steeds stoer vinden.

Eigenlijk is die voorbeeldfunctie een heel goede reden om het onderwerp jaarlijks zichtbaar aandacht te geven. Eén maandje alcoholvrij is haalbaar, zeker in februari of maart. Ja, ik denk dat ik dit voortaan elk jaar een maand ga doen.”

tekst: metgeenpen.nl