CountAir®: doseringteller voor inhalator (puffer)

Hoe weten COPD- en Astma-patiënten dat hun dosisaerosol (puffer) leeg is? Tot nog toe door simpelweg te gokken of het zelf nauwkeurig bij te houden. Dat is niet langer nodig. Sinds kort is de CountAir® verkrijgbaar. Een teller die het aantal pufjes nauwkeurig bijhoudt. Ontwikkeld in samenwerking met apotheker Gerrit van Ommeren van Gezondheidscentrum Oog in Al.

Landelijk gebruiken maar liefst 600.000 patiënten een dosisaerosol zonder teller. Omdat een dosisteller tot nu toe niet bestond. Apotheker Gerrit van Ommeren: “Mensen moeten gokken wanneer hij leeg is, of houden het bij op een lijstje in een keukenkastje. Gevolg is dat patiënten uit een lege puffer inhaleren of voor de zekerheid alvast vervangen, terwijl de inhalator nog half vol is. Uit onderzoek blijkt dat 50 procent van de patiënten wel eens met een lege puffer inhaleert. Dan helpt het natuurlijk niet. En bij te snelle vervanging zijn de kosten onnodig hoog.”

CountAir®: altijd inzicht

Dat moest anders. En het kon anders, vertelt Van Ommeren. Samen met enkele anderen ontwikkelde hij de CountAir®. “Deze teller past op alle op dit moment in Nederland verkrijgbare inhalatoren. Hij geeft inzicht in hoeveel inhalaties nog over zijn, is herbruikbaar, zorgvuldig en eenvoudig in gebruik, voorkomt gebruik van een lege inhalator, verspilling en onnodig artsbezoek, en is betrouwbaar: getest en gekeurd door apothekers en patiënten.”

Wereldwijd uniek

Apotheker Van Ommeren kwam op het idee om een dosisteller te ontwikkelen door zijn contacten met patiënten én zijn werk binnen de Long Alliantie Nederland (LAN), een vereniging op het gebied van chronische longaandoeningen. “Ik maak deel uit van een werkgroep die de protocollen en eisen voor inhalatoren beschrijft. Daarbij werd weer eens extra duidelijk dat een dosisteller ontbrak. Wereldwijd, voor zover wij kunnen overzien. Ze waren er wel, maar alleen geïntegreerd in dure inhalatoren, bestemd voor onderzoek. Terwijl uit tal van publicaties blijkt dat patiënten zonder dosisteller eerder op de spoedeisende hulp of met longziekten in het ziekenhuis belanden.”

Nu verkrijgbaar

De CountAir® is verkrijgbaar in de kleuren blauw en wit en kost 18,95 euro. De batterij gaat bij een gemiddeld gebruik minimaal twee jaar mee en is niet vervangbaar.

Belangstelling? Vraag ernaar bij uw apotheek. Of kijk op www.countair.nl.