Maak kennis met Claire van Gaalen.

Claire van Gaalen (25) is sinds 5 jaar ergotherapeut en werkt bij Ergotherapiepraktijk Doen. Zij hebben zowel in Utrecht als in Amsterdam een locatie. In Utrecht werkt zij met drie andere collega’s. Leer haar en haar werk kennen in dit interview.

Wat houd je werk in

Het werk van een ergotherapeut wordt vaak geassocieerd met hulpmiddelen, maar het is zoveel meer. We leren mensen om hun dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk uit te voeren, ondanks een beperking of een probleem. Dat betekent anders omgaan met bepaalde situaties of de dag anders indelen.

Voorbeelden zijn:

  • hoe kan ik zorgen dat ik mij zelfstandig kan blijven douchen en aankleden? ?
  • Hoe kan ik mijn boodschappen zelf blijven doen ondanks dat ik slecht ter been ben?
  • hoe houd ik balans in het gezin als ik weer aan het werk moet nadat ik kanker had?

Een ergotherapeut leert je hoe je de activiteit of de omgeving kunt aanpassen. Ik kom daarom alleen maar bij mensen thuis, want daar gebeurt het. Thuis is de beste plek voor het aanleren  van activiteiten en het aanpassen van de situatie waarin deze activiteit plaatsvindt.

Iets goeds

Wat ik het leukst vind aan mijn werk is dat je met iets kleins grote resultaten kan behalen. . Een kleine activiteit zoals zelfstandig koffie zetten of zelfstandig een maaltijd bereiden verbetert de kwaliteit van leven enorm . Voor de cliënt betekent het dat de zelfredzaamheid groter wordt. Langer zelfstandig (thuis) functioneren, dat is waar ergotherapie voor staat!
Mensen kunnen met of zonder verwijzing zichzelf aanmelden en een afspraak maken. In iedere basis zorgverzekering is 10 uur ergotherapie per kalenderjaar opgenomen.

Koffie

Ik woon niet in Utrecht maar ik vind het heel leuk om in een stad te werken door de dynamiek  en de diversiteit. In Utrecht fiets ik heel de stad door naar cliënten en het ruikt overal naar koffie, dat is  een pluspunt van deze stad. Daarnaast doe ik mijn administratie graag in het zonnetje bij het Oog en Al park.

Na afloop van mijn werkdag vind ik het heerlijk om in de rust te wonen buiten de stad. Ik houd van wielrennen en sporten, en lees graag in de tuin een goed boek.