Op naar een rookvrije generatie in Oog in Al

Oog in Al Rookvrij! Gezondheidscentrum, scholen en ondernemers bundelen hun krachten om dat doel te bereiken. Eerste stap is een rookvrije straat, in combinatie met door huisartsen verzorgde lessen op twee basisscholen. Verbieden te roken kan niet, informeren, bespreekbaar maken en het goede voorbeeld geven wèl. Op naar een gezonde, rookvrije generatie in Oog in Al.

Rookvrij Oog in Al is een initiatief van allerlei professionals in de wijk. Een grote ambitie, die in oktober 2019 klein begint met een rookvrije Händelstraat. En die naadloos aansluit op het recente preventieakkoord van de overheid om een gezonde leefstijl te promoten.

Stoptober

Plan is om in de Stoptober-maand met bordjes op de gevels iedereen op te roepen in de Händelstraat en rondom de 2 naastgelegen scholen om hier niet te roken. Tegelijkertijd zullen huisartsen gastlessen verzorgen op de basisscholen St. Dominicus en de Johan de Wittschool. Tot slot is er een voorstelling voor professionals in de wijk om met elkaar te bespreken hoe je op een prettige manier met een roker het gesprek kunt aangaan.

Huisarts voor de klas

Een geweldig initiatief, vindt Tilly Melissen, schoolleider van St. Dominicus. “Mooi om op deze manier te kunnen samenwerken. Huisartsen zijn experts, weten precies welke schade roken in je lichaam aanricht. Zij kunnen ook alle vragen van de leerlingen uitgebreid beantwoorden. Bovendien heeft het toch meer impact als een huisarts erover vertelt.”

Rookpolitie

Vanaf 1 oktober geldt het verzoek om niet meer in o.a. de Händelstraat te roken. Melissen: “Natuurlijk kunnen we het niet verbieden. We zijn geen rookpolitie en willen ook niet betuttelen. Wel kunnen we mensen informeren, bewust maken. Zorgen dat we met elkaar het goede voorbeeld geven.”

Stoppen met roken

Mensen die willen stoppen met roken, kunnen begeleiding krijgen, zowel binnen als buiten het gezondheidscentrum. Huisarts Monique Prinssen: “We bieden niet alleen het programma Stoppen met Roken, ook andere zorgprofessionals worden opgeleid tot coach. Zo gaat ook onze diëtist mensen begeleiden, en kan onze apotheker vragen over medicatie en interactie met andere medicijnen beantwoorden. Verder kunnen mensen binnenkort voor begeleiding terecht bij de sportschool. Op deze manier willen we de drempel verlagen.”

Gezonde generatie

Prinssen en Melissen staan voluit achter de actie. “De gezondheid van de volgende generatie staat voorop. Het is belangrijk dat kinderen in een rookvrije omgeving opgroeien, een omgeving waarin ze sigaretten niet zien én niet ruiken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat meeroken zeer schadelijk is: wereldwijd overlijden jaarlijks daardoor 1 miljoen mensen per 1 miljard rokers. En de kans dat kinderen gaan roken is veel groter is als ze hun ouders zien roken. We zijn blij met dit initiatief.”

Kijk hier op onze website voor meer informatie over dit project.