Vallen, autisme, dementie. Het is een greep uit de onderwerpen die Het Wilde Westen ook eens anders wil benaderen. Hoe? Door het publiek mee te nemen in een verhaal, door gezamenlijk te ervaren hoe het voelt, door de verbeelding op te zoeken. In aanvulling op de gezondheidszorg natuurlijk. Gezondheidscentrum Oog in Al werkt dan ook graag samen met Het Wilde Westen.

Bij een onderwerp als valpreventie denken mensen in eerste instantie aan bijvoorbeeld bewegen, medicijngebruik, voeding, vitamines, ogen, goed schoeisel en losse kleedjes in huis. En terecht.

Andere bril

Toch is het als aanvulling waardevol om vallen op een andere manier te benaderen, zegt Dorothé Lucassen, wijkbewoonster en directeur van Het Wilde Westen. “We onderzoeken samen met andere wijkbewoners wat vallen eigenlijk is, hoe het voelt,  hoe kinderen vallen, wat er in je lichaam gebeurt als je bang bent om te vallen, of angst een goede raadgever is. We zijn minder gefixeerd op angst als iets negatiefs. Misschien worden we soms te angstig gemaakt, terwijl het juist goed is om mobiel te blijven. Het geeft kracht om samen met een andere bril op naar zo’n onderwerp te kijken.”

Veilig gevoel

Een ander voordeel is dat wijkbewoners elkaar op deze manier (beter) leren kennen. Dorothé: “Samen met mensen die in je buurt wonen, beleef je het verhaal, en praat je na. Door deze ervaringen loop je naderhand anders op straat: je voelt je veiliger omdat je elkaar om hulp durft te vragen en weet dat er mensen in je buurt zijn die je zullen helpen. Dat geeft verbinding, dat geeft zelfvertrouwen.”

Hoe dan?

Het Wilde Westen programmeert inspirerende activiteiten over gezondheidsonderwerpen die in deze wijk spelen. Verhalen en workshops, bij voorkeur gemaakt door wijkbewoners. “We bekijken wat er leeft in onze wijk, we maken voorstellingen en halen samen met wijkbewoners passende voorstellingen naar onze theaterzaal.”

Welkom

Ideeën zijn van harte welkom! Bel naar 030 2981717 of mail naar info@hetwildewesten.nl. Of kom gezellig langs in de Cereolfabriek: trap op of lift in, daar is de kantine. Het adres is Everard Meijsterlaan 1B in Utrecht.

dansdag_1