“Hét voordeel van geen alcohol drinken? Dat is dat één afspraak geen twee dagen kost. Afgelopen vrijdag had ik visite en normaal drink ik dan lekker door. Nu was ik de volgende dag heerlijk fit! Mijn man niet, terwijl hij altijd weinig van alcohol lijkt te merken.

Als ik eerlijk ben, de afgelopen maand viel me niet mee. Misschien omdat ik het van tevoren zo gemakkelijk had ingeschat. De eerste anderhalve week ging het prima en was ik nog erg bezig het verhaal achter de actie aan iedereen te vertellen, maar de tweede anderhalve week baalde ik er een beetje van. Ik had veel meer afspraken en feestjes dan ik had gedacht en het voelde niet als een eigen keus om niet te drinken. De laatste week vind ik het wel weer best. Ik ben er zo’n beetje aan gewend. Jammer dat de eerste dag na Ik pas een werkdag is. Maar misschien wel goed, anders zou je nog de neiging krijgen om dan juist meer te gaan drinken ‘omdat het weer kan’.

Deze 30 dagen-actie leek me vooral geschikt voor mensen met een bewuste levensstijl. Niet voor studenten, terwijl die toch beduidend meer drinken. Zij zouden misschien met een weekend moeten beginnen: ga eens stappen zónder te drinken. Kijk eens hoe dat is.

Ik weet niet of de actie echt is gaan leven in de wijk. Ik ben als apothekersassistente natuurlijk ook niet in de positie om met cliënten hun alcoholgebruik te bespreken. Maar volgens mij zou het goed zijn het onderwerp op de agenda te houden en de wijkbewoners er meer bij te betrekken.

In ons gezondheidscentrum hebben nu met een aantal mensen meegedaan. Het lijkt me leuk om het stokje door te kunnen geven aan een volgende collega. Een beetje zoals de ice bucket challenge voor ALS bijvoorbeeld, dat je mensen nomineert om de uitdaging ook aan te gaan.”

tekst: metgeenpen.nl