“De actie begint duidelijk bekender te raken. ‘Jullie zijn niet de enigen die meedoen, toch?’ vragen mensen. Ik zag het ook op Lindanieuws. Ik denk wel dat het goed zou zijn als het niet na deze maand afgelopen is. Om mensen bewust te maken van vanzelfsprekend alcoholgebruik, moet je het niet maar één keer per jaar een maandje aankaarten. Het zou mooi zijn als die blauwe polsbandjes bekender werden, zoals de gele Livestrong-armbandjes, zeg maar. Dat je kunt zien dat iemand even geen alcohol drinkt.

Ik weet zeker dat alcoholgebruik voor mij wel een gespreksonderwerp blijft, ook na deze dertig dagen. In mijn vriendengroep is het sowieso een regelmatig terugkerend onderwerp. Ik ben de jongste; veel van mijn vrienden zijn al boven de dertig, met kinderen. Zij gaan wel bewust met hun levensstijl om. Sommigen doen aan yoga, bijvoorbeeld.

Om me heen zijn er ook best mensen die geen alcohol lusten of er geen behoefte aan hebben. Ik was afgelopen weekend op een verjaardag en daar was ik echt niet de enige die niet dronk. Dus ik voelde me niet alleen, maar wel een klein beetje saai. Normaal gesproken zou het ook bij één of twee glaasjes zijn gebleven, want ik was met de auto.

Verder was het toevallig een rustige week. Alleen is het moeilijker nu het mooier weer wordt. Op een terrasje zat ik aan de Spa rood met citroen – eigenlijk heel lekker. Ik heb deze week vooral thee, water en Spa rood gedronken. Ik was blij dat het me lukte niet teveel cola te nemen.

Als ik uitleg waarom ik even niet drink, reageren mensen positief. Ze geven toe dat ze zelf ook snel gedachteloos iets alcoholisch bestellen. Of dat het zelfs voor je wórdt besteld. Vooral mannen onderling nemen vaak standaard aan dat anderen ook een biertje willen. Het zou goed zijn als mensen vaker denken: ‘Misschien is hij of zij wel met de auto, of houdt zij helemaal niet van drank, of hoeft hij even niet.’”

tekst: metgeenpen.nl