In Oog in Al doen we ons best om met elkaar te streven naar een rookvrije wijk. Een wijk waar een rookvrije generatie kan opgroeien en toch ook iedereen telt. Gezondheidscentrum, scholen, bso’s en winkeliers blijven zich er onvermoeibaar voor inzetten. Samen met wijkbewoners en zorgprofessionals. Volgende stap is onbeheerde speeltuintjes rookvrij te maken. Rokers én niet-rokers, tekent u de petitie?

De coalitie Rookvrij Oog in Al investeert samen met de wijk in een Rookvrije Generatie. Dit gebeurt onder meer door het stimuleren van rookvrije zones. De coalitie wil nu ook proberen onbeheerde speeltuintjes rookvrij te maken, door bordjes van Rookvrije Generatie op te hangen of een stoeptegel te plaatsen.

Verleiding

Belangrijkste reden is om kinderen geen sigaretten te laten zien of ruiken. Als kinderen volwassenen zien roken, is de kans groter dat ze op latere leeftijd zelf in de verleiding komen om te gaan roken.

Geen rookverbod

Coördinator Gezondheidscentrum Oog in Al Stéphanie van Emmerik benadrukt dat het niet om een rookverbod gaat. “Dat is niet de insteek. Het is een wens en daarmee een vriendelijk verzoek aan rokers om niet op die plekken te roken. Zo’n verzoek past goed in onze wijk, waar mensen actief bij elkaar betrokken zijn.”

It takes a village

Om aan de gemeente Utrecht te laten zien dat ook de inwoners van Oog in Al dit initiatief ondersteunen, vraagt de coalitie de wijkbewoners een petitie te ondertekenen. Stéphanie: “We vinden het belangrijk om als wijk uit te stralen dat niet-roken de norm is. En dat dit initiatief gesteund wordt door rokers en niet-rokers. Uiteindelijk wil vrijwel niemand dat zijn of haar kind later gaat roken. We hebben daarmee een gezamenlijk doel. It takes a village to raise a child!”

Petitie

Ook de petitie ondertekenen? Dat kan hier.

Rookvrij-stickers

De bewoners van de Händelstraat ontvangen binnenkort een brief met een kleine rookvrij-sticker om op de deurpost of een hekje te plakken. Stéphanie: “Mensen die het initiatief ondersteunen om tot een rookvrij Oog in Al te komen, kunnen dat op deze manier laten zien. Gedragsverandering is moeilijk, maar als wijk staan we samen sterk.”

Deelnemende winkeliers

Steeds meer winkeliers haken aan bij het initiatief om Oog in Al rookvrij te maken. Zo hebben recent ook Bakkerij Brokking, Etos en Taart zich bij de coalitie Rookvrij Oog in Al aangesloten. De aangesloten partners zijn te herkennen aan een rookvrij-sticker op deur of raam en/of een bordje op de gevel. Stéphanie maakt regelmatig een rondje langs de winkeliers: “Op die manier kan ik het initiatief aan de overige winkeliers toelichten, en we hopen op den duur dat we allemaal meedoen.”

Huisarts voor de klas

Eerder werd al met bordjes op de gevels iedereen gevraagd om in de Händelstraat, rond het Gezondheidscentrum en op en rond schoolpleinen niet te roken, en verzorgden huisartsen van het Gezondheidscentrum gastlessen op basisscholen.

Stoppen?

Mensen die willen stoppen kunnen begeleiding krijgen, zowel binnen als buiten het gezondheidscentrum. Er wordt geïnvesteerd in meer aanbod om te kunnen stoppen met roken.

Meer weten over Rookvrij Oog in Al? Kijk op onze ‘stoppen-met-roken-pagina‘. Hier vindt u ook alle partners van de Coalitie Rookvrij Oog in Al.

rookvrij