“Als je als vrouw van in de dertig een drankje afslaat, krijg je direct de vraag of je zwanger bent. Dus ik ga iedereen duidelijk vertellen dat ik aan Ik pas meedoe.

Ik merk tegenwoordig wel dat ik het sneller voel als ik alcohol drink. En de volgende dag ben ik moe en hongerig. Daarom drink ik ook niet doordeweeks. Maar in het weekend drink ik graag rosé. En later op de avond soms gezellig samen op de bank nog een likeurtje of port. Ik denk dat ik die verwenmomentjes best ga missen.

Omdat ik toch niet veel drink, verwacht ik geen gezondheidseffect van deze periode, maar ik vind het wel mooi en goed om mee te doen. Zo’n georganiseerde actie kan ook anderen over de streep trekken. En samen is het toch leuker. We praten er op het werk al uitgebreid over.

Afgelopen zomer heb ik al eens 40 dagen voor een goed doel meegedaan met bidden en vasten: geen vlees en geen alcohol. Dus ik weet dat ik het wel kan. In de zomer is het wel anders, met terrasjes en barbecues. Toen dronk ik vooral alcoholvrij bier, maar zo vlak na de winter vind ik bier te koud.

In mijn studententijd dronk ik wel veel bier. Daar denk ik weleens over na, hoe geaccepteerd dat is. Het wordt zelfs gestimuleerd: je bent ongezellig of een mietje als je mindert. Zelf vond ik het eerst ook saai om niet te drinken.

Mijn man drinkt wat meer dan ik – hij trekt vrijdags na het werk gelijk een biertje open. Ik heb hem nog niet kunnen overhalen om mee te doen, ik denk ook niet dat dat gaat lukken …”

tekst: metgeenpen.nl