“Mensen wensen me succes alsof ik op wereldreis ga! Maar ik drink al jaren weinig alcohol: soms twee weken niets, dan weer twee avonden achter elkaar één klein flesje bier. De uitdaging is vooral dat ik er deze maand echt bij na moet denken dat ik dat ene flesje ook niet gedachteloos neem. Alleen op feestjes of bij een etentje drink ik meer. Gisteren had ik jaarclubeten (dat doen we na 20 jaar nog om de week) en ik dronk cola. Een beetje vies bij het eten, eigenlijk.

Mijn vrouw – ook huisarts – kondigde direct aan dat ze meedeed, toen ik over Ik pas vertelde. De kinderen moedigden dat aan. Die hebben een heel ander beeld van ons alcoholgebruik. Dan zeggen ze, waar anderen bij zijn: ‘Jullie drinken altijd bier of wijn,’ haha!

Hoewel ik voor mijzelf geen gezondheidseffect van deze uitdaging verwacht, doe ik mee omdat ik er weleens van schrik hoe normaal het om mij heen is om veel te drinken. Ook de sociale druk om ‘niet flauw te doen’ en de manier waarop kinderen met alcohol in contact komen staan me tegen. Bovendien zie ik als arts natuurlijk veel klachten die met alcohol samenhangen of erdoor verergerd worden. Artsen wijzen hun patiënten wel op de risico’s van roken, maar nog nauwelijks op die van alcohol. Ik wil niemand iets opleggen, maar als het relevant is voor de patiënt wil ik daar wel vaker over in gesprek gaan.

Hoewel ik twee dagen per week met e-health bezig ben (om de digitale mogelijkheden voor artsen en patiënten bekender te maken en te bevorderen), heb ik nog niet de tijd gehad om over Ik pas te twitteren enzo. Maar we hebben het er op het werk wel dagelijks over. Zo’n groepsuitdaging werkt heel goed. Ik merk dat collega’s niet meedoen voor de vorm, maar echt gemotiveerd zijn. Onze wijkactie om te stoppen met roken was ook al zo’n succes. Dat vind ik mooi, dat ons gezondheidscentrum steeds meer echt onderdeel van de wijk wordt.”

tekst: metgeenpen.nl