Wij worden de laatste weken veel gebeld met vragen over (vaccinatie tegen) meningokokkenziekte.

Er worden de laatste jaren meer jongeren ziek door deze bacterie, hoewel de kans hierop nog steeds heel klein is. Van meningokokken kun je hersenvliesontsteking krijgen: een ernstige ziekte waar je aan kunt overlijden of gehandicapt van kunt raken.

De overheid heeft besloten om kinderen en jongeren vaccinatie aan te bieden volgens een bepaald schema dat wel wat nadere toelichting vraagt. Hieronder een samenvatting van de informatie die het RIVM op haar website verstrekt.

Wie krijgt een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte?

  • Per 1 oktober 2018 krijg je een uitnodiging als je dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar wordt.
  • Als je in 2005 bent geboren, krijg je een uitnodiging in het voorjaar van 2019.
  • Ook als je tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 bent geboren, krijg je in 2019 een uitnodiging voor een prik.
  • Peuters vanaf 14 maanden worden ook gevaccineerd.

Ik wil mij/mijn kind toch graag laten vaccineren. Kan dat?

Als je niet in bovengenoemde leeftijdsgroepen valt, krijg je geen uitnodiging voor een prik tegen meningokokken. Als je je toch graag wil laten vaccineren, kun je contact opnemen voor het reizigersspreekuur van de GGD of met je huisarts. De prik is dan niet gratis en moet meestal zelf betaald worden, afhankelijk van je zorgverzekeraar en eigen zorgpakket. De prik kost via de apotheek ongeveer 60 euro. Hier kunnen nog kosten voor het consult bij komen.

Bovendien is er soms weinig vaccin beschikbaar. Het is dus niet zeker dat het altijd lukt om je op eigen initiatief te laten vaccineren.

Photo by Alexis Brown on Unsplash