“Iemand zei me laatst dat tamelijk wat overbelaste werkende moeders tijdens het koken een glaasje wijn drinken. Een soort mother’s little helper, alleen ging dat Rolling Stones-nummer over valium. Het opende me de ogen: dat kan ook een reden zijn om te drinken. ‘Alleen drinken’ verzwijgen mensen liever.

Wat we acceptabel vinden, is veranderd in de loop der jaren. Tijdens mijn opleiding tot huisarts logeerde ik een periode bij mijn opleider in huis. Een heel leuke, deftige man was dat. Weekenddiensten duurden toen nog van vrijdagmiddag vijf uur tot maandagmorgen acht uur. Absurde werktijden. Wij keken dan ’s avonds om acht uur het ‘grote journaal’, zoals mijn opleider dat noemde, en om tien uur ‘mochten’ we één klein glaasje wijn. Dat zou ik nu nooit doen. Ik moest pasgeleden een kleine ingreep doen bij een patiënt en vlak van tevoren kreeg ik de hik. Het leek wel of ik gedronken had onder het werk, zo gênant!

Wat geaccepteerd wordt, is ook afhankelijk van het milieu, trouwens. In late night shows op tv wordt er rustig een glas wijn gedronken – gerookt wordt er niet meer. Ik denk dat de wetenschap hierin een rol kan spelen. Jarenlang kregen onderzoeken bekendheid waaruit bleek dat matig alcoholgebruik gezond was, met name rode wijn. Maar inmiddels zijn er ook onderzoeken waaruit het tegengestelde blijkt: hoe meer, hoe schadelijker, net als met roken. Bekendheid met de feiten heeft effect.

Onze deelname aan Ik pas krijgt trouwens veel aandacht online: via Facebook lezen meer dan 200 mensen onze blogjes en het bezoekersaantal van onze website vliegt omhoog.

Ik heb wel wat kleine uitdagingen. Vanavond heb ik een zakelijk etentje. En gisteren zag ik een biertje in de koelkast staan. ‘Oh, lekker,’ dacht ik. Dan moet ik me op tijd bedenken dat ik dat dus niet moet openen. Morgen geef ik een workshop waarna ik altijd een flesje wijn krijg. Misschien maak ik wel een statement, daar ga ik nog even op broeden.”

tekst: metgeenpen.nl