Bent u de afgelopen 12 maanden gevallen? En heeft u moeite met bewegen, lopen of balans houden? Neem dan eens een kijkje op www.veiligheid.nl of ontdek het zorgaanbod op www.vallen-voorkomen.nl.

Met het idee Voorkomen is beter dan vallen zet Gezondheidscentrum Oog in Al voluit in op valpreventie. Valconsulent Claire van Gaalen: “Een valpartij kan ernstige gevolgen hebben. Reden om als Gezondheidscentrum samen met een netwerk aan zorgprofessionals uit de wijk een zorgaanbod aan te bieden om vallen te voorkomen.”

Elf bouwstenen

Er was al veel zorgaanbod in de wijk, maar het is de bedoeling om vanaf nu meer samen te werken. Ook zijn er nieuwe initiatieven ontwikkeld. Valconsulent Claire: “Al het zorgaanbod om vallen te voorkomen hebben we onderverdeeld in elf categorieën, elf bouwstenen. Ze staan voor de factoren die kunnen meespelen bij het risico om te vallen. Voorbeelden daarvan zijn Medicatie, Vitamine D, stevige schoenen, Valangst en Maak je huis veilig. Op de site www.vallen-voorkomen.nl zijn alle bouwstenen en het wijkaanbod terug te vinden.”

Symposium

Het project Vallen Voorkomen is op 12 september tijdens een speciaal symposium officieel van start gegaan. De belangstelling van zorgprofessionals én wijkbewoners bleek groot, de opkomst boven verwachting, Claire: “Alle professionals hebben informatie ontvangen over het project en het zorgaanbod in de wijk. Wijkbewoners hebben op de Elfstenenmarkt ervaring opgedaan met een deel van het aanbod, zoals een proefles tai chi of check je ogen. Alles om te zorgen dat het voorkomen van vallen op ieders netvlies staat.”

Samenloop: meld scheve stoeptegels!

De Samenloop, die om de week op woensdagavond wordt georganiseerd, staat op 2 oktober eveneens in het teken van valpreventie. Tijdens de wandeling wordt gewezen op de Slim Melden app, waarmee u foto’s naar de gemeente kunt sturen van bijvoorbeeld scheve stoeptegels of andere onhandige verkeerssituaties. Na afloop ontvangen de deelnemers een goodie-bag met voorlichtingsmateriaal.

Wethouder

Tijdens deze SamenLoop lopen ook wethouder Lot van Hooijdonk en gepensioneerd huisarts en mede-initiatiefnemer van de SamenLoop Wiebe Dommers mee. Loopt u ook mee? We verzamelen om 17.30 uur bij de Cereolfabriek.

Neem gerust contact op

Wijkbewoners zijn welkom bij de Valconsulent. “Maak het valrisico bespreekbaar. Dat kan ook bij de huisarts, fysiotherapeut, wijkverpleegkundige of andere zorgprofessional. Het gaat vaak om laagdrempelige oplossingen, en meestal een kort traject. Goed schoeisel, een kritische blik op uw medicijnen, op de juiste manier bewegen, voeding, vitamines, het kan allemaal een rol spelen. Vallen is beslist niet leeftijdgebonden, en er kan iets aan gedaan worden!”

Valconsulent Claire van Gaalen is bereikbaar via info@vallen-voorkomen.nl